Nieuws

VOLKL – F-35 en F-16 gevechtsvliegtuigen van Vliegbasis Volkel beoefenen tot een met 29 jul het gevecht in het militaire luchtruim. De strijd, tussen twee of meerdere toestellen tegelijk, gebeurt zoveel mogelijk boven de Noordzee. Dat gebeurt om zo min mogelijk geluidoverlast te veroorzaken.

Tankvliegtuigen voorzien de straaljagers in de lucht van brandstof. Op een aantal dagen zijn deze vliegende pompstations niet beschikbaar. Dan trainen de F-35’s en F-16’s de zogenoemde basic fighter manoeuvres boven Brabant en Noord-Limburg.

De training vergt het uiterste van vliegers. Tijdens het tactische luchtgevecht moeten zij zeer korte bochten maken om in de ideale positie achter de tegenstander te komen. Dat leidt tot veel G-krachten op mens en machine.

Een F-16 vliegt daarom zo licht mogelijk. Dat betekent zonder beide brandstoftanks, die anders onder de vleugels hangen. Met name F-16’s moeten daardoor vaker in de lucht worden bijgetankt. Een F-35 kan meer brandstof meenemen.

Bron en foto: Mediacentrum Defensie.

4 reacties op “F-16s en F-35As dagen elkaar uit boven Noordzee

  1. Hans Peer schreef:

    Ik zou het om willen keren, de F-35 minder peut laten meenemen, deze vliegende piano is een slecht vliegtuig, het is een log ding dat niet in de lucht thuis hoort volgens Defensie specialist Wilslow. T. Wheeler.

  2. Dit is Top gun op z’n Holland’s met de snelle en mooie F16 en de langzamere F35. Dogfight waarbij wendbaarheid belangrijker is dan snelheid. Wat is de vlieghoogte van deze toestellen en kan men beelden op Youtube zien ?

  3. Werner schreef:

    Ben ervan overtuigd dat de F-16 dit gevecht wint

  4. Raymond schreef:

    Ben ik benieuwd wie gaat ‘winnen’ van beide in een 1 op 1 gevecht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.