Nieuws

OTTAWA – Na Griekenland en Kroatië heeft ook Spanje bij De Havilland Canada (DHC) aangeklopt en daar zeven DHC CL-515 Firefighters besteld. De toestellen moeten in 2027 geleverd worden. Twee van de vliegtuigen worden gefinancierd door de Europese Unie via het rescEU programma.

Onderdeel van de contracten is tevens de levering van reserveonderdelen, training en logistieke ondersteuning. Ook de huidige vloot van veertien oudere CL-215T- en CL-415-vliegtuigen wordt met Europese fondsen gemoderniseerd.

De vanaf 2025 leverbare Firefighters krijgen Pratt & Whitney Canada PW123AF turboprop-aandrijving, een Collins Pro Line Fusion cockpit, grote brandstoftanks en de mogelijkheid in veertien seconden al ‘scoopend’ nieuw water in te nemen.

De capaciteit bedraagt 7.000 l tegen 6.000 l in de huidige CL-425’s. De toestellen worden daardoor volgens DHC vijftien procent effectiever dan de huidige CL-415-blusvliegtuigen. Ook kunnen de Firefighters worden uitgerust met sproeibomen om eventuele (olie)vervuiling te bestrijden.

Update: Griekse en Kroatische order DHC-515’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.