Nieuws

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft woensdag (5 oktober) bekendgemaakt dat het extra blusvliegtuigen en -helikopters wil opnemen in een gemeenschappelijke Europese vloot. Er wordt 170 miljoen euro vrijgemaakt voor de versterking van materiaal in de lucht en op de grond.

In de zomer van 2023 moeten er binnen het rescEU-programma 22 vliegtuigen en vier helikopters beschikbaar zijn. Vanaf 2025 komen daar versneld extra vliegtuigen bij.

Uit informatie van rescEU blijkt dat dit jaar twaalf blusvliegtuigen en één helikopter beschikbaar waren gesteld door Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en Zweden. Dat was niet voldoende om alle branden goed te kunnen bestrijden. Uiteindelijk moesten wel 33 vliegtuigen en acht helikopters worden ingevlogen, ook van buiten Europa, om wildbranden te bestrijden.

Tot 1 oktober ging in 2022 al dertig procent meer terrein in vlammen op dan in het vorige rampjaar 2017, aldus de Commissie.

1 reactie op “Europa wil snelle uitbreiding blusvloot

  1. MMM Hensen schreef:

    Het werd hoogste tijd .