Nieuws

SEOEL – De Zuid-Koreaanse Defense Acquisition Program Administration (DAPA) heeft groen licht gegeven voor de serieproductie van de eerste twintig KF-21 Boramae gevechtsvliegtuigen.

Oorspronkelijk was DAPA van plan om in 2024 een contract te sluiten met fabrikant Korea Aerospace Industries (KAI) voor veertig Boramae’s. In 2023 werd echter duidelijk dat er aanvullende tests nodig waren voor wat betreft het kunnen inzetten van lucht-lucht raketten en de zogenoemde ‘active elektronic scand array (aesa)’ radarcapaciteit. In het verlengde daarvan werd besloten de omvang van de eerste batch te halveren.

Wanneer de aanvullende tests naar tevredenheid verlopen, zal het contract voor de overige twintig KF-21’s worden getekend.

KAI werkt sinds 2015 aan de ontwikkeling van het nieuwe supersonische gevechtsvliegtuig dat verouderde F4’s en F5’s bij de Zuid-Koreaanse luchtmacht moet gaan vervangen.

Recent werd een prototype van de Boramae voor het eerst in de lucht bijgetankt.

1 reactie op “Groen licht voor productie eerste serie KF-21’s

  1. Indonesië werk ook samen met de Koreanen aan de KF-21 maar in welke zin en gaan ze zelf ermee vliegen terwijl ze recent de F 15 EX en de Rafale hebben gekocht. Dit toestel lijkt erg veel op de Turkse MAAN en de F 22 lastig voor visuele spotters of juist een uitdaging…