Nieuws

NEWQUAY – De Britse luchtvaartautoriteiten hebben de eerste ‘ruimtehavenvergunning’ van het land afgegeven aan Spaceport Cornwall. Door deze vergunning kan Virgin Orbit vanaf Cornwall Airport Newquay met hun ‘Cosmic Girl’ vetrekken om met de LauncherOne vanaf Europese bodem satellieten te lanceren.

Met het oog op deze plannen landde het lanceervliegtuig op 11 oktober op de Britse luchthaven, twee dagen later gevolgd door de met een C-17 van de Amerikaanse luchtmacht overgevlogen LauncherOne.

Later dit jaar zal LauncherOne zeven ladingen naar Low Earth Orbit (LEO) brengen tijdens de Start Me Up-missie. Start Me Up wordt een lancering met primeurs waaronder de eerste orbitale lancering ooit vanuit het Verenigd Koninkrijk; de eerste internationale lancering voor Virgin Orbit en de eerste commerciële lancering vanuit West-Europa.

Tijdens deze missies zal onder meer de allereerste aardobservatie satelliet ooit gelanceerd door het Sultanaat van Oman in een baan om de aarde worden gebracht. Daarnaast een lading voor maritieme monitoring evenals satellieten van het ministerie van defensie en het US National Reconnaissance Office.

Door de toegenomen opdrachten besloot Virgin Orbit een tweede Boeing 747 te laten ombouwen.