Nieuws

LONG BEACH – Virgin Orbit heeft een overeenkomst getekend met L3Harris Technologies voor de aankoop van twee Boeing 747- 400s ter ondersteuning van de groeiende behoefte aan Amerikaanse nationale veiligheid en de vraag naar satellietlanceringen van bondgenoten.

L3Harris zal een van de nieuw verworven vliegtuigen aanpassen om als extra lanceerplatform in de lucht te dienen voor de kleine satellietlanceringsdienst van Virgin Orbit, met levering naar verwachting in 2023.

L3Harris zal ook het platform aanpassen met een nieuwe vrachtconfiguratie, die het naar verwachting Virgin Orbit mogelijk zal maken om zijn raketten en grondondersteuningsapparatuur af te leveren in hetzelfde vliegtuig om daarmee vanaf buitenlandse luchthavens raketten te kunnen lanceren.

De meest voor de hand liggende verandering is de installatie van een op maat gemaakte pyloon, die 38.600 kg kan dragen onder de bakboordvleugel aan de binnenkant van de nummer 2-motor, om de LauncherOne-raket te kunnen dragen.

De bedrijven hebben eerder samengewerkt om het vlaggenschip “Cosmic Girl” van Virgin Orbit te produceren, het eerste aangepaste 747-400-vliegtuig om ladingen naar Low Earth Orbit te vervoeren en in te zetten in het kader van het LauncherOne-programma van Virgin Orbit.

Cosmic Gir t heeft inmiddels drie commerciële lanceringen voltooid, waarbij met succes 26 klantsatellieten in een baan om de aarde zijn gebracht voor meerdere commerciële, overheid- en militaire klanten.

Het vliegtuig, dat eerder werd overgenomen van Virgin Orbit’s zusterbedrijf Virgin Atlantic, zal missies blijven vliegen, waaronder de eerste lancering vanuit het Verenigd Koninkrijk die later dit jaar vanuit Spaceport Cornwall wordt verwacht.