Nieuws

OSLO – Zweden wordt de vierde NH Industries NH90-operator die vervroegd afscheid neemt van de achttien NH90 helikopters om deze te vervangen door UH-60R Black Hawk helikopters. Al eerder namen Noorwegen en Australië een vergelijkbaar besluit.

Noorwegen zegde het contract met NH Industries (NHI) op en zal de dertien tot nu toe geleverde NH90 NFH helikopters teruggeven. Met het oog daarop zijn alle helikopters uit actieve dienst gehaald. In het verlengde hiervan eist het land een volledige terugbetaling van de vijf miljard Noorse Kronen ($ 500 miljoen) die het tot op heden heeft betaald.

Mogelijk dat ook België de stekker uit de NH90 gaat trekken. Voor de Belgen zijn de acht NH90’s te duur in gebruik.

2 reacties op “Ook Zweden haalt streep door NH90 helikopters

  1. Goeie vraag Anton S. Het lijkt erop alsof Europa met de NH 90 die ik tijdens een bezoek aan boord van de JSS Karel Doorman vanaf het helidek heb zien opstijgen en landen naast de Airbus A 400 M “probleemkindjes” zijn geworden. Als de betrouwbaarheid te wensen overlaat is het begrijpelijk dat men naar alternatieven gaat zoeken. Wat komt er voor de Noorse heli NH 90 in de plaats ?

  2. Anton S. schreef:

    Hoe liggen de beschikbaarheidscijfers van onze NH 90’tigs, los van het toestel dat we met dodelijk gevolg in de Caribbean hebben verloren?