Nieuws

WENEN – Oostenrijk gaat drie transportvliegtuigen van het type C-130K Hercules vervangen door drie of vier tweemotorige Embraer C-390 Millenniums. De nieuwe Braziliaanse toestellen moeten tussen 2026 en 2030 geleverd worden. Dat kondigde de Oostenrijkse minister van Defensie, Klaudia Tanneris, woensdag (20 september) aan.

Bij het aankoopproces van de vliegtuigen zal ook de Koninklijke Luchtmacht betrokken worden. Nederland bestelt de toestellen en verkoopt ze vervolgens door aan Oostenrijk. Gerekend wordt op een aankoopprijs van 130-150 miljoen euro per toestel.

Met het trio toentertijd tweedehands gekochte Herculessen wordt sinds 2003 gevlogen. Het oudste toestel is inmiddels 56 jaar oud.

Oostenrijk wordt daarmee naast Nederland (5 besteld), Portugal (5), Hongarije (2) en Tsjechië (2) het vijfde Europese land dat met de (K)C-390 gaat vliegen.

3 reacties op “Nederlandse rol bij aankoop Oostenrijkse C-390’s

  1. Ruud Vos schreef:

    Oostenrijk heeft ooit besloten zelf geen nieuwe vliegtuigen meer aan te kopen na heel veel ellende bij de aankoop van Eurofighter Typhoons,

  2. Rienk Hendriks schreef:

    Waarom kan Oostenrijk deze toestellen niet rechtstreeks kopen?

  3. Prima dat Nederland Oostenrijk wilt helpen met de aankoop van de mooie Braziliaanse C 390 en samenwerken. De C 390 lijkt op het oog klein maar is in werkelijkheid groter dan men denkt. De C 390 lijkt als twee druppels water op de Japanse Kawasaki C-2.