Nieuws
Foto: Mediacentrum Defensie.

MADRID – Tijdens een bijeenkomst van de defensieministers van de EU werd in de Spaanse hoofdstad Madrid is bekend gemaakt dat Nederland het initiatief genomen tot het opzetten van een F-16-trainingscentrum in Roemenië.

Samen met Denemarken en met steun van de VS heeft Nederland de leiding om de Europese inspanningen voor F-16-capaciteit voor Oekraïne te coördineren. De bedoeling is om Oekraïense vliegers en technisch personeel op te leiden evenals piloten en hun teams uit NAVO-landen die overstappen op het Amerikaanse gevechtsvliegtuig.

Fabrikant Lockheed Martin gaat daarbij de F-16-opleiding in het Roemeense trainingscentrum helpen verzorgen. Het bedrijf zal ook de jachtvliegtuigen onderhouden die Defensie voor dit doel beschikbaar stelt. Het onderhoud doet het bedrijf samen met Roemenië en in overeenstemming met de Nederlandse militaire luchtvaarteisen en de Europese luchtvaartregelgeving.

Het trainingscentrum in Roemenië gebruikt de vliegtuigen eerst voor een opfriscursus van de ingehuurde F-16-instructeurs. Daarna volgt de training aan Oekraïense vliegers en NAVO-bondgenoten. Er wordt alleen in NAVO-luchtruim gevlogen. De eerste trainingen zijn al gestart in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Toezeggingen
Al eerder werd bekend dat Oekraïne kan rekenen op de levering van enkele tientallen Lockheed Martin F-16 Fighting Falcons. Zowel Denemarken (19), Noorwegen (aantal nog niet bekend) als Nederland (42) beloofden gebruikte straaljagers te leveren, maar eerst moesten de vliegende bemanningen en de technici worden opgeleid.

Zweden
Ook heeft Zelensky in Zweden gesprekken gevoerd over de mogelijke levering van Saab Gripens gevechtsvliegtuigen.
In juni 2023 wilde de Zweedse regering Oekraïense piloten de kans geven om haar Saab Gripens te testen. Daarbij werd echter ook gezegd dat Zweden al haar vliegtuigen nodig heeft om Zweeds grondgebied te verdedigen. Zelensky zei zaterdag bij zijn bliksembezoek aan Zweden dat Oekraïense piloten al begonnen waren met het trainen op deze vliegtuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.