Nieuws

ESSINGTON -Piasecki Aircraft Corporation (PiAC) heeft de voormalige Lockheed Martin Sikorsky Heliplex-faciliteit in Pennsylvania gekocht. De faciliteit zal in de herfst worden geopend en beschikt over ultramoderne voorzieningen voor engineering, vliegtuigassemblage en vliegproeven.

PiAC is van plan de faciliteit om te bouwen tot een geavanceerd onderzoek- en ontwikkelingscentrum voor de volgende generatie VTOL-vliegtuigen (Vertical Take-Off and Landing), UAS (Uncrewed Aerial Systems) en andere technologieën.

Piasecki Aircraft en het Amerikaanse Hypoint (inmiddels eigendom van ZeroAvia) werkenmomenteel samen om waterstofaandrijving te ontwikkelen voor eVTOL toepassingen. Gemikt wordt daarbij op een motorvermogen van 650 kW (855 pk).
Het nieuwe systeem moet worden ingebouwd in de Piasecki PA-890 helikopter die in 2025 gecertificeerd op de markt moet komen. Volgens beide initiatiefnemers gaat het nieuwe systeem tot vier keer meer energie leveren dan bestaande lithium-ion accu’s en tot twee keer meer dan de met bestaande brandstofcellen opgewekte elektriciteit.

De bijzondere vijfpersoons PA-890 krijgt een driebladige hoofdrotor. Het staartvleugeltje van de helikopter kan onder een hoek van negentig graden gedraaid worden voor optimaal hoveren terwijl het in horizontale stand lift genereert. De staartrotor daarnaast bovendien zwenken waardoor de neiging tot gieren wordt verminderd.

Piasecki gaat uit van minimaal 325 orders voor de PA-890.