Nieuws

NEWQUAY – Het leek allemaal zo goed te gaan, de Europese primeur voor Virgin Orbit. De Boeing 747-400 met onder de linkervleugel raket LauncherOne kon maandagavond zoals gepland vertrekken vanaf Cornwall Airport in Engeland. LauncherOne werd op de juiste plek, ten zuiden van Ierland, boven zee gedropt en bereikte de ruimte. Maar toen ging het mis.

Eenmaal in de ruimte werd een deel van LauncherOne afgekoppeld, waarna het tweede deel op eigen kracht verder moest. Tijdens het opstarten van de aandrijving van het tweede raketdeel trad een storing op, meldt Virgin Orbit dinsdagmorgen in een verklaring. De raket scheerde toen met bijna 18.000 kilometer per uur door de ruimte.

Door de storing bereikte de lading, negen kleine satellieten, niet de juiste plek en konden dus niet om een baan rond de aarde worden gebracht. “Hoewel we trots zijn op de vele dingen die goed gingen, zijn we ons er ook van bewust dat we er niet in geslaagd zijn om onze klanten de lancering te bieden die ze verdienen”, aldus topman Dan Hart van Virgin Orbit.

Virgin Orbit, een commercieel ruimtevaartbedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, zegt te onderzoeken wat er mis is gegaan om daarna een nieuwe poging te doen. De vlucht vanaf Engeland was de vijfde commerciële missie. De eerste vier vertrokken vanuit de Verenigde Staten en waren succesvol.

Groen licht Europese operaties Virgin Orbit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.