Nieuws

KEULEN – De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft conceptregelgeving opgesteld om de opkomst van stedelijk vliegverkeer in goede banen te leiden. In een 295 pagina’s tellend document gaat de toezichthouder in op zaken als type vlieglicenties, luchtwaardigheidscertificatie en veiligheid. Ook worden diverse nieuwe vervoersmiddelen gecategoriseerd.

Met de regelgeving loopt EASA voor op andere toezichthouders in de wereld. Nog niet eerder werd het ‘vliegverkeer van de toekomst’ zo uitgebreid beschreven en in conceptregels vastgelegd. Het voorstel van EASA is tot eind september open voor publieke consultatie.

EASA sorteert met de regelgeving voor op de introductie van met name elektrische toestellen die in alle soorten en maten ontwikkeld worden voor persoonlijk gebruik en het vervoer van passagiers en vracht. Kenmerkend voor de toestellen is dat ze in de regel horizontaal landen en stijgen, net als drones. In het document is ook veel aandacht voor onbemande toestellen.


In de augustus-editie besteedt Piloot & Vliegtuig uitgebreid aandacht aan de opkomst van het zogenoemde ‘urban air mobility’ (UAM).