Nieuws

DEELEN – Woensdag 30 maart 2022 heeft de eerste vlucht plaatsgevonden van een schaalmodel van een middelgroot passagiersvliegtuig, de Scaled Flight Demonstrator (SFD). De vlucht in Deelen duurde negen minuten waarbij het toestel een hoogte van 1.400 ft (400 m) bereikte.

De SFD heeft een spanwijdte van 4 meter, een startgewicht van 140 kg en een kruissnelheid van 85 kts (160 km/h). De vliegmechanische kenmerken van de SFD worden bepaald aan de hand van windtunneltesten en testvluchten. Vervolgens zullen de gegevens worden vergeleken met die van een echt passagiersvliegtuig om te beoordelen of de kenmerken zo realistisch mogelijk overeen komen.

In navolging op een eerdere beoordeling van behoeften van marktpartijen en beschikbare onderzoekscapaciteiten, beoordeelt het Large Passenger Aircraft (LPA) Innovative Aircraft Demonstration Platform (IADP) het doorlopen van een uitvoerig validatieproces middels Scaled Flight Testing als een geschikte en concurrerende mogelijkheid om dynamisch vliegtuiggedrag te onderzoeken. In een tweede fase zal de SFD worden ingezet om onderzoek naar toekomstige, gedistribueerde elektrische voortstuwing op een efficiente wijze mogelijk te maken.

In het Europese programma Clean Sky 2, medegefinancierd door het Europese H2020-programma en de particuliere sector, stelt de SFD betrokken partijen in staat om disruptieve technologieën te testen en te ontwikkelen die een significante vermindering van het energieverbruik van vliegtuigen mogelijk moeten maken.

Met de eerste vlucht van de SFD is het startsein gegeven voor de Qualification Flight Tests-campagne. Na deze eerste reeks aan testen zal de SFD naar Italië worden overgebracht. Op de luchthaven van Puglia zullen later dit jaar vervolgens de Mission Flight Tests beginnen. Tijdens die tweede campagne zullen specifieke manoeuvres worden uitgevoerd om de vereiste database op te bouwen ten behoeve van de grondige validatie van de Scaled Flight Testing-aanpak.

Om voor 2050 een klimaatneutraal luchtvervoersysteem mogelijk te maken, hebben Europese onderzoekscentra en industriële partijen een zogenoemde Scaled Flight Demonstrator (SFD) ontwikkeld. Dit biedt nieuwe mogelijkheden als aanvulling op het toepassen van numerieke simulaties, uitvoeren van windtunneltesten en hanteren van andere reguliere testmiddelen voor experimenteel onderzoek. De SFD zal met name van belang zijn op het gebied van vliegtuigdynamica en bij de validatie van de zogenoemde flight control laws (algoritmes die de handbediening van een piloot omzetten naar bijpassende bewegingen van stuurvlakken van het vliegtuig).

De partners van het project zijn Airbus, NLR, ONERA en CIRA, met ondersteuning van Orange Aerospace.

Foto’s: NLR.

Teamfoto SCALAiR op vliegbasis Deelen
De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur