Nieuws

WICHITA – The AirCraft Company, een nieuwe start-up gevestigd in Wichita, heeft plannen onthuld voor de productie van een hybride-elektrisch regionaal vliegtuig met dertig zitplaatsen, de Pangea SY30J.

De Pangea SY30J wordt rolstoeltoegankelijk en krijgt in tien rijen een ruime 1-2 zitplaatsindeling. De stoelafstand wordt 36 “ (91 cm). Passagiers krijgen daardoor ongeveer 15 cm meer beenruimte dan de gemiddelde economy-stoel. Hoewel typische economy-stoelen ongeveer 17” (43 cm) breed zijn, zullen die volgens het bedrijf in de Pangaea minstens 20” breed (50 cm) zijn.

Het hybride-elektrische voortstuwingssysteem moet vluchten tot 400 km mogelijk maken wanneer uitsluitend op batterijen wordt gevlogen. Een range extender die op duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) draait, moet ervoor ervoor dat het vliegtuig meer dan twee keer zo ver komt met minder uitstoot. Op termijn wil The AirCraft Company een ​​ versie van aanbieden met een range extender die op waterstof werkt in plaats van SAF, waardoor langere emissievrije vluchten mogelijk worden.

Gesproken wordt verder over fly-by-wire, Single Pilot Operation (SPO) certificering en Enhanced Vision Systems (EVS) voor gebruik onder alle weersomstandigheden vanaf kleine vliegvelden met weinig grondondersteuning en ontbrekende nauwkeurige navigatieapparatuur

De SY30J zal het eerste model zijn in een familie van hybride-elektrische vliegtuigen die worden ontworpen om kleine gemeenschappen te verbinden die te weinig worden bediend door de commerciële luchtvaart. Het toestel zal naar verwachting in 2029 in gebruik worden genomen.