Nieuws

TOULOUSE – Airbus UpNext, een dochteronderneming van Airbus, is begonnen met het testen van nieuwe technologieën aan boord van een A350-1000 die piloten op de grond en tijdens de vlucht van dienst kunnen zijn.

De gedemonstreerde technologieën, bekend onder de naam DragonFly, omvatten een geautomatiseerde noodomleiding tijdens een kruisvlucht, automatisch uitgevoerde landingen en taxi-assistentie.

Tijdens de vluchttest campagne konden de technologieën piloten helpen bij een gesimuleerde onwelwording van een bemanningslid en tijdens landings- en taxioperaties. Rekening houdend met externe factoren zoals vluchtzones, terrein- en weersomstandigheden, kon het vliegtuig een nieuw vluchttrajectplan genereren en communiceren met zowel Air Traffic Control (ATC) als het Operations Control Centre van de luchtvaartmaatschappij.

Airbus UpNext heeft daarnaast functies voor taxiassistentie onderzocht, die onder real-time omstandigheden zijn getest op de luchthaven Toulouse-Blagnac. De technologie voorziet de bemanning onder meer van audiowaarschuwingen bij het waarnemen van obstakels en begeleiding naar de landingsbaan met behulp van een speciale luchthavenkaart.

Naast deze mogelijkheden lanceert Airbus UpNext een project om de volgende generatie op computer vision gebaseerde algoritmen voor te bereiden om hulp bij het landen en taxiën te bevorderen.

Deze tests zijn mogelijk door samenwerking met dochterondernemingen van Airbus en externe partners, waaronder Cobham, Collins Aerospace, Honeywell, Onera en Thales. DragonFly werd gedeeltelijk gefinancierd door de Franse burgerluchtvaartautoriteit (DGAC) als onderdeel van het Franse Stimulus-plan, dat deel uitmaakt van het Europese plan, Next Generation EU en het Frankrijk 2030-plan.