Nieuws

SCHIPHOL – De nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij Silver Flight gaat haar huidige Pilatus PC-12 NG omwisselen voor twee nieuw PC-12 NGX varianten. Beide turboprops zullen als PH-SFG en PH-SFH eind deze maand worden ingezet.

Silver Flight een initiatief van Sytse Bouwer en Kelly Otte, gaat vliegen die sinds oktober 2020 vliegen met ‘het groenste commerciële vliegtuig van Europa’. Het was destijds voor het eerst sinds negen jaar dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een vergunning verleende aan een nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

De Pilatus PC-12, waarmee Silver Flight vluchten uitvoert binnen Europa, verbruikt minimaal 50 procent minder brandstof dan andere vliegtuigen van haar soort. “Het toestel kan starten en landen op kleine lokale vliegvelden waarmee de uitstoot van lange autoritten naar grote luchthavens wordt beperkt”, zegt CEO en piloot Kelly Otte. “Wij willen hiermee een nieuwe manier van vliegen introduceren. Vliegen kan namelijk veel groener en efficiënter. De overgebleven uitstoot van de PC-12 compenseren we standaard voor alle vluchten tot nul. Reizigers krijgen een ‘Cancelation Certificate’ van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).”

Het uiteindelijke doel van de nieuwe luchtvaartmaatschappij is elektrisch vliegen. “Dat is nu nog niet mogelijk, maar zodra er een elektrisch toestel wordt goedgekeurd voor commerciële vluchten dan voegen wij deze als eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij toe aan onze vloot”, zegt Otte. “Tot die tijd blijven we stapsgewijs innoveren naar duurzaamheid tot in de haarvaten van onze vloot en organisatie. Dat kan variëren van biologische catering aan boord en het afschaffen van werken met papier tot het gebruik van duurzame brandstof en het maken van hybride vluchten.”

De achtpersoons PC-12 kan worden ingezet vanaf elk vliegveld(je) in Nederland en vervoert zakelijke reizigers, particulieren en (medische) vrachten. Silver Flight biedt vluchten aan die volledig coronaproof zijn. Het toestel wordt na elke vlucht grondig gereinigd en gedesinfecteerd en alle RIVM maatregelen om het virus in te dammen en te voorkomen worden strikt nageleefd. In december 2020 werd met het toestel een luchtbrug opgezet om gestrande passagiers op te halen.