Nieuws

CAPUA –

CAPUA – Tecnam en technologieconcern Leonardo hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waardoor klanten van het P2012 Sentinel Special Mission Platform (SMP) desgewenst kunnen beschikken over Leonardo’s Airborne Tactical Observation and Surveillance (ATOS)-systeem.

De P2012 Sentinel SMP ATOS ISR zal worden uitgerust met een volledige inlichtingen-, bewakings- en verkenningssuite (ISR) op basis van Leonardo’s ATOS-missiesysteem. Mogelijke rollen zijn onder meer zoek- en reddingsondersteuning, verkeerscontrole op zee en elektronische/communicatie-intelligentie (COMINT) taken.

Standaard omvat ATOS een Gabbiano TS-80 radar en een LEOSS elektro-optische/infrarood sensor met opties als Sage elektronische ondersteunende maatregelen apparatuur en een Spider COMINT systeem.

Eenmaal uitgerust met de ATOS Light-suite en met een MTOW van 3.680 kg kan met twee piloten en vijf missiesysteemoperators negen uur onafgebroken worden gevlogen.

De op de P2012 Traveler gebaseerde Sentinel, biedt een hoger laadvermogen, een breed scala aan sensoren en een cabine voor een of twee bemanningsleden en maximaal vijf operators wanneer beide observatieluiken in gebruik zijn. De P2012 Sentinel SMP is volgens Tecnam het ultieme Special Mission Platform vliegtuig,

Het toestel heeft een maximaal startgewicht van 3.680 kg, kan tot negem uur vliegen met een nuttig lading van 1.414 kg (inclusief maximaal zes bemanningsleden van 90 kg en meer dan 300 kg missie uitrusting.

De allereerste P2012 Special Mission Sentinel werd in mei 2022 overhandigd aan Swiss Flight Services, een van de belangrijkste luchtonderzoekbedrijven in Europa.