Nieuws

GENÈVE – Na de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) heeft nu ook de EASA de in oktober 2021 aangekondigde Cessna Citation XLS Gen 2 goedgekeurd voor gebruik. Dit is door Cessna’s moederbedrijf Textron meegedeeld tijdens de zakenluchtvaartbeurs EBACE 2022 in Genève.

De gemoderniseerde, sinds 2011 leverbare midsize 560 XLS (ruim 230 geleverd) kreeg onder meer nieuw ontworpen stoelen met een draadloos te bedienen cabine management systeem, een Bongiovi geluidsinstallatie alsmede touchscreen moving map monitoren.

Ook hier USB-A en USB-C poorten, maar dan in iedere stoel en de mogelijkheid op de rugleuning van het tweezitsbankje bagage te vervoeren. Volgens Textron wordt het merendeel van in de vernieuwde cabine te gebruiken materialen duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar.

Het toestel wordt nu af fabriek met een verlichte trap en een geluidwerend scheidingsgordijn tussen entree en cabine geleverd worden.

De XLS Gen2 komt per direct beschikbaar voor 15,5 miljoen dollar.

Het toestel biedt plaats aan maximaal twaalf passagiers, maar heeft bij een bezetting met vier passagiers en twee piloten een vliegbereik van 1.854 nm (3.434 km) bij een maximale kruissnelheid van 441 kts (817 km/h) op FL450 (13.716m).

De XLS Gen2 komt per direct beschikbaar voor 15,5 miljoen dollar.