Nieuws
Titan Firefighting Company AT-802 Fire Boss
Foto: Titan Firefighting Company.

BRAUNSWEICH – De Spaanse Titan Firefighting Company gaat in opdracht van het Nedersaksische Ministerie van Binnenlandse Zaken en Sport twee brandbestrijdingsvliegtuigen in Nedersaksen stationeren. Het gaat om twee toestellen van het type Air Tractor AT-802 Fire Boss die tot 31 oktober blijven.

Beide turboprops worden net als in 2023 als onderdeel van de rescEU-vloot op de luchthaven Braunschweig-Wolfsburg gestationeerd. Daarnaast zijn andere locaties als secundaire bases aangewezen waar beide vliegtuigen indien nodig kunnen opstijgen en landen.

Één van deze secundaire bases bevindt zich op vliegveld Leer-Papenburg, waar samen met de lokale brandweer het vliegtuig bij alarm kan worden gevuld met behulp van een geïnstalleerde watertank van 50.000 liter. Hattorf is aangewezen als tweede secundaire basis, terwijl ook het vliegveld van Celle voor deze doeleinden geschikt wordt gemaakt.

Fire Boss-turboprops kunnen elk 35.000-50.000 l water per uur boven brandhaarden afwerpen. Daarnaast is sinds 1 april 2024 in Nedersaksen een helikopter beschikbaar voor brandbestrijding vanuit de lucht. Deze kan met behulp van een container 1.000 l bluswater droppen.
Ook de deelstaatpolitie van Nedersaksen kan met haar helikopters voorzien van externe lasthaken voor bluswatercontainers op verzoek worden ingeschakeld.

De inzet van het squadron brandbestrijdingsvliegtuigen in Nedersaksen is gepland tot 31 oktober 2024. Dit komt overeen met de EU-financieringsperiode, die 4,5 maanden duurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.