Nieuws

MESA – MD Helicopters (MDH) heeft een getekende order van het Nigeriaanse leger op zak voor in eerste instantie twaalf MD530F MD 530F Cayuse Warrior Plus Scout/Attack verkenners. De deal loopt mogelijk op tot 36 eenheden.

Volgens MDH is de Cayuse Warrior Plus vanaf de grond af een volledig militaire helikopter en dus veel meer dan een commerciële helikopter met militair materieel eraan ‘vastgeschroefd’.

Het bedrijf brengt bij een MD530-romp in een vroeg stadium op de productielijn al grote en onomkeerbare veranderingen aan, waarbij de romp wordt versterkt met het oog op toekomstige militaire operaties.

Ook wordt een een ballistisch tolerant crashbestendig brandstofsysteem ingebouwd, een versterkt landingsgestel en nieuwe stroomlijn kappen waarmee de deuren kunnen worden gesloten wanneer wapens worden meegenomen.

De Cayuse Warrior Plus is uitgerust met een wapenbeheersysteem van Moog, in plaats van het Dillon Aero-systeem dat werd gebruikt in eerdere Cayuse Warrior-varianten, zoals die werden geleverd aan Afghanistan, Libanon en Kenia.

Bij de Plus is een L3Harris Wescam MX-10D-sensorkoepel onder de neus gemonteerd die het gebruik van precisiegeleide wapens mogelijk maakt, zoals de AGM-114 Hellfire-raket en APKWS (Advanced Precision Kill Weapons System) geleide raketten.

Bij de nieuwste variant van deze lichte verkenning- en aanvalshelikopter wordt niet langer verwezen met een MD500/520/530-serie-aanduiding.

Sinds het bedrijf onder faillissementsbescherming werd overgenomen, heeft het zijn voormalige vliegtuigfabriek in Mexico gesloten en worden de helikopters nu volledig in Mesa, Arizona gemaakt.

Foto’s: MD Helicopters.