Nieuws

TOULOUSE –  Airbus Beluga Transport heeft uit handen van de Franse luchtvaartautoriteiten een Air Operator Certificate (AOC) ontvangen voor een nieuwe vrachtdochter, Airbus Transport International (ATI). Hierdoor kan de oude BelugaST-vloot nu bij een zelfstandige luchtvaartmaatschappij worden ingezet voor het vervoer van buitenformaat vracht.

De vliegtuigen van ATI zijn op vele manieren inzetbaar. De binnendoorsnede van de BelugaST is groter dan die van welk transportvliegtuig dan ook ter wereld. De toestellen kunnen tot 40 ton vracht vervoeren in het 39 m lange vrachtruim, waaronder buitenmaatse vracht met een breedte tot liefst 7,10 m en een hoogte van 6,70 m. Daarbij worden cargobedrijven en andere potentiële klanten uit onder meer de ruimtevaart-, luchtvaart-, energie-, militaire en maritieme sector alsook humanitaire organisaties de gelegenheid geboden buitenformaat vrachten te vervoeren.

Om de turnaroundtijden van de BelugaST zo kort mogelijk te houden, werden nieuwe laadtechnieken en -materiaal ontwikkeld. Een daarvan is een geautomatiseerde On-Board Cargo Loader (OBCL) voor opdrachten waarbij geen laad- en losplatform beschikbaar is op de luchthaven van vertrek of bestemming.

De Airbus BelugaST-vloot transporteert al jaren grote vliegtuigonderdelen tussen de verschillende productiesites van Airbus. De vijf toestellen zijn gebaseerd op het ontwerp van de A300-600. Ze worden, in het kader van de verhoging van het productieritme van Airbus, één voor één vervangen door zes nieuwe BelugaXL’s die van de de grotere A330-200 zijn afgeleid.
Inmiddels zijn drie ST’s beschikbaar vervangen door XL-varianten terwijl in de loop van 2024 een vierde toestel beschikbaar komt.


De eerste opdracht vond al eind 2021 plaats. Toen werd een helikopter het Franse Marignane naar Kobe (Japan) overgevlogen voor een niet nader genoemde klant. De Beluga #3 die daarvoor gebruikt werd, maakte tussenlandingen in Warschau (Polen), Novosibirsk (Rusland) en Seoul (Zuid-Korea) om bij te tanken.