Nieuws

Russian Helicopters de boer op met Mi-171A3

ABU DHABI – De Russian Helicopters holding toont momenteel de Mi-171A3 in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De wereldpremière van de voor de olie- en gasindustrie ontwikkelde helikopter vond plaats tijdens de IDEX-2023 luchtvaartvakbeurs in Abu Dhabi.

De helikopter werd ontwikkeld met gebruikmaking van digitale ontwerpentechnieken ontwikkeld voor offshore transporttaken ten behoeve van de olie- en windenergieproducenten. Daarnaast moet het toestel kunnen worden ingezet voor EMS diensten en zoekacties boven zee.
Er is een maximaal startgewicht van 13.000 kg voorzien bij een vliegbereik van 1.000 km en kruissnelheden tot 280 km/h. Er kan tot vier ton vracht mee in de helikopter; in passagiersuitvoering biedt het toestel plaats aan 24 vlieggasten.

Bij de ontwikkeling en bouw ervan werden de helikopterfabrikanten Mil en Kamov betrokken die onder meer zorg moesten dragen voor een crashbestendige romp, nooddrijvers en een geavanceerd navigatiesysteem. Daarnaast zou helikopterproducent Kazan een van de Mi-38 afgeleide transportvloer leveren.

Op 14 december 2021 werd een eerste vijftien minuten durende hover test uitgevoerd eerste prototype van de Mi-171A3, waarna de eerste volledige testvlucht plaatsvond op 3 juli 2022. De helikopter vloog daarbij 25 minuten in een cirkelvormig patroon met een snelheid van 150 km/h op een hoogte van 150-300 m. Daarbij werden hellinghoeken aangehouden van maximaal 20 graden.
De test bevestigde volgens de fabrikant bruikbaarheid van de systemen en uitrusting van de helikopter, evenals de gereedheid voor de nu bekroonde certificeringstests.

Gemoderniseerd
Feitelijk is deze A3 een nogmaals gemoderniseerde Mi-171A2. Deze helikopter, die in november 2014 voor het eerst vloog,   is op haar beurt afgeleid van de Mi-171A1,Vergeleken daarmee is nu sprake van nieuwe VK-2500PS-03 motoren die elk 2.400pk leveren, een nieuwe hoofdrotor met vijf composietbladen, verbeterde transmissiekasten en een X-vormige staartrotor.

De in september 2020 aangekondigde helikopter werd eind december 2022 gecertificeerd door de Russische luchtvaartautoriteiten.

Eerste hover test op 14 december 2021.