Nieuws

EELDE – Na het Nederlandse Electron Aviation heeft ook het Duitse Evia Aero GmbH zich begin deze maand bij Groningen Airport Eelde (GAE) gemeld met de intentie om samen te werken aan het mogelijk maken van duurzame regionale luchtvaart.

Het Duitse Evia Aero uit Bremen ontwikkelt een luchtvaartmaatschappij met elektrisch aangedreven vliegtuigen, waarvan een deel van de vloot een waterstofaandrijving heeft. Evia Aero heeft GAE geselecteerd als eerste toekomstige Nederlandse uitvalsbasis. Met het oog daarop is bij Eviation Aircraft Inc, een intentieverklaring getekend voor de aankoop 25 elektromotor aangedreven Alice toestellen die elk plaats gaan bieden aan negen inzittenden.

De luchtvaartmaatschappij heeft onlangs een intentieverklaring getekend met Cranfield Aerospace Solutions (CAeS) voor de levering van tien waterstof-brandstofcelconversiekits voor Britten-Norman Islanders.

Het voornemen past in de ambitie van GAE om op het gebied van waterstof en elektrisch vliegen een van de duurzaamste luchthavens van Europa te worden. GAE mag zich nu al Europa’s eerste ‘Hydrogen Valley Airport’ noemen, omdat het in het hart van Europa’s eerste officiële ‘Hydrogen Valley’ is gevestigd en veel H2-projecten uitvoert; op de luchthaven wordt samen met partners een innovatieve elektrolyzer ontwikkeld, gekoppeld aan het bestaande zonnepark van 22 MW aan airside. Dieselapparatuur voor gronddiensten wordt momenteel omgebouwd om op waterstof te werken.