Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 9-2021

In deze editie

In de september editie van Piloot en Vliegtuig eindelijk weer eens twee verslagen van ‘live events’ met daarin veel nieuws over de civiele en militaire Russische luchtvaartindustrie tijdens de massaal bezochte MAKS 2021 in Moskou. Evenmin te versmaden: de al even druk beklante EAA AirVenture 2021 in Oshkosh. Jammer genoeg ook weer een ‘virtueel’ verslag deze maand met als onderwerp de Belgische Luchtcomponent die haar 75e verjaardag vierde. Unieke foto’s maken hier veel goed.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Bestel dit nummer nr. 9, 2021

Op de poster in deze editie de nieuwe Russische Ilyushin Il-114-300 turboprop die als tegenhanger voor de Westerse ATR72-600 en DHC Dash-8 naar voren wordt geschoven.

In On the Job komt Pieter Room aan het woord die zijn baan als helikopterpiloot bij defensie verruilde voor die van missiepiloot bij Mission Aviation Fellowship.

General Aviation: de Badland Aircraft ‘Part 103’ eenpersoons vliegtuigen, de piloot als zendamateur en de effecten op het vlieggedrag van vortex generators op de vleugels en het verticale stabilo.

Daarnaast: een vliegtrip naar Rügen, een eiland in de Oostzee.
Nieuws uit China: de Rotax aangedreven Lingyan AG 50 die hoge ogen schijnt te gooien.

Nieuwe vliegtuigen: De GE Catalyst aangedreven Cessna Denali turboprop die nu als Beechcraft Denali door het leven gaat en de Europese goedkeuring voor de nu al populaire Cessna Citation Longitude zakenjet.

Historische vliegtuigen: De Westland Lysander Mk-III SCW, de Boulton Paul Defiant Mk, de al even Britse Short Belfast die maar een korte loopbaan beleefde bij de Royal Air Force. Interessant is ook de AC 1121 Jet Commander zakenjet.

Incidentanalyse: Op 4 februari 2020 wordt de bemanning van een French Bee Airbus A350 tijdens de eindnadering verrast door een onverwachte windshear-melding. Bij de daar op volgende doorstart op Paris-Orly Airport gaat van alles mis.

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig