Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 7-2022

In deze editie

De juli-editie van Piloot en Vliegtuig begint in Italië. Daar gaan we op bezoek bij fabrikant Aero&Tech. Dat bedrijf trok in mei op de AERO-beurs alle aandacht met zijn opvallende, stealty ogende Nexth. In Midden-Italië krijgen we de kans het bijzondere ontwerp te ontdekken én mogen we met deze ‘Batman’ op pad!

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Een Nederlands tintje in deze uitgave is de Fly-inn van de Stichting Nederlandse Vrouwen in de Luchtvaart (SNVL). In mei kwamen de vliegende vrouwen bij elkaar op Breda International Airport, beter bekend als vliegveld Seppe. Het was een inclusieve activiteit: ook mannen waren welkom.

En wat is Hollandser dan een ‘fabrieksnieuwe’ Fokker D.21? In mei van dit jaar vloog deze jager uit de Tweede Wereldoorlog voor het eerst vanaf vliegveld Hoogeveen. Dat was precies acht jaar nadat een begin gemaakt werd aan de bouw van het toestel.

Een bijzondere vlucht maakte Goof Bakker in de VS. Of eigenlijk: een vlucht in een bijzonder toestel. Goof stapte in Florida namelijk aan boord van een Edgely Optica. Veel vreemdere vliegtuigmodellen kom je bijna niet tegen. Hoe vliegt zo’n ding? En waarom is de productie ervan nooit op gang gekomen?

Ook bijzonder: Een Boeing 747 die ingezet wordt voor het afwerpen van een ruimteraket. Virgin Orbit, een van de vele loten aan de Virgin-boom van Sir Richard Branson, gelooft helemaal in het vliegende lanceerplatform. Zoveel, dat er onlangs nóg twee Boeing 747’s werden aangekocht.

In dit nummer nemen we je ook mee naar recent gehouden zakenluchtvaartbeurs EBACE. In het Zwitserse Genève was het – na twee coronajaren – weer blingbling als vanouds. Er waren weliswaar wat minder vliegtuigen te bewonderen dan in eerdere jaren, ze moeten vandaag de dag als het even kan wel groter en sneller zijn én verder kunnen vliegen dan hun voorgangers.

De ‘middenplaat’ kleurt deze maand rood en wit. Logische kleuren voor een AW139-helikopter van de ‘Vigili del Fuoco’, de Italiaanse overheidsdienst die zich bezighoudt met het bestrijden van branden. De passende registratie van de blushelikopter is I-RAIN.

Gezellig met elkaar in een Socata TB9 naar Colmar, in de noordelijke Vogezen. Vliegtuig in orde, vliegplannen gemaakt, overnachting en huurauto geregeld, klaar voor vertrek. Reinoud Dirksen laat ons in een reisverslag zien hoe een goede voorbereide vliegtrip compleet anders verloopt dan voorzien.

In On The Job ontmoeten we Mike de Bruijn, directeur-havenmeester van Texel Airport. Hij vertegenwoordigt de derde generatie De Bruijn’s die de scepter over het Wadden-vliegveld zwaait. En waar Mike is, daar is vader Ed de Bruijn nooit ver weg.

Historische luchtvaart in deze editie: de Britse BAC TSR-2 was niet alleen bliksemsnel, ook zijn carrière ging vliegensvlug voorbij. De Fairchild F-24 daarentegen werd een succes, er leek nauwelijks een einde te komen aan de reeks modellen.

Ongevalsanalyse: Het is maar een klein hopje over Het Kanaal, maar in april van dit jaar haalt een Britse Piper PA-28 de oversteek niet. Het toestel raakt zoek in Het Kanaal. Wat ging er mis?

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig