Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 5-2022

In deze editie

We openen de mei-editie van Piloot en Vliegtuig de Amerikaanse certificatie van de Cessna C408 SkyCourier. Deze nieuwe tweemotorige turboprop kan nu worden ingezet voor het vervoer van personen en vracht. Pakketvervoerder FedEx staat al te trappelen om met de eerste toestellen te mogen vliegen. 

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Bestel dit nummer tegen gereduceerd tarief!

Nederlands nieuws in deze uitgave: hoe staat het met de Fokker Freighter? Wat is er tot nu toe rond de Fokkers gebeurd en waar blijft toch die ‘omgebouwde’ Fokker 100? Ook interessant: met hulp van een subsidieregeling werkt de Nederlandse luchtvaartmaakindustrie aan de nieuwste snufjes waarmee vliegen nog veiliger en efficiënter wordt.

Bijzondere ontwikkeling: op Schiphol wordt onderzocht of nevel ingezet kan worden om de hoeveelheid ultrakleine fijnstofdeeltjes in de lucht tegen te gaan.

Nieuwe helikopters: voor het eerst sinds 2019 kon de Heli-Expo weer gehouden worden. De editie van 2022 vond zoals gebruikelijk plaats in Dallas. Het Zwitserse Marenco kondigde de nieuwe M12 aan.

Militair nieuws: Duitsland kiest voor de F-35 als opvolger van de Tornado. Hoe komt het dat het type dat in eerste instantie leek af te vallen, tóch als winnaar uit de bus kwam?

Op de ‘middenplaat’ en cover deze maand een Boeing 747-8F. Want nog even, en dan rolt na ruim vijftig jaar productie de allerlaatste Boeing 747 uit de fabriek.

Opmerkelijk nieuws: Rusland heeft beslag gelegd op honderden vliegtuigen die Russische maatschappijen leasen van niet-Russische leasefirma’s. Wat betekent deze diefstal voor de markt?

In On The Job deze maand Loek Beelen, boordcommandant van een Dauphin-reddingshelikopter. Beelen en zijn team evacueerde dit jaar zes man van het stuurloos geraakte vrachtschip Julietta D.

Industrienieuws: Jan Cocheret bracht een bezoek aan Sun ’n Fun, het zesdaagse evenement in Florida waarbij traditiegetrouw het nieuwe vliegseizoen wordt geopend. Talloze producenten prezen hun (nieuwe) waren aan.

Historische luchtvaart in deze editie: de Vickers Vildebeest dankte zijn naam aan een schrijffout en de Embraer Bandeirante betekende de Braziliaanse start van een successtory.

Ongevalsanalyse: In Brisbane, Australië, vertrok op 18 juli 2018 een Airbus A330 terwijl de snelheidsmeting niet werkte. We zien dat juist een veiligheidsmaatregel deze A330 bijna fataal werd.

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig