Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 4-2022

In deze editie

We openen de april-editie van Piloot en Vliegtuig met het tragische einde van het iconische zesmotorige Antonov An-225   transportvliegtuig dat begin februari 2022 bij een Russische luchtaanval werd vernield.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Bestel dit nummer tegen gereduceerd tarief!

Nederlands nieuws in deze uitgave: interview met weerman Reinier van den Berg over de gevolgen van de klimaatverandering voor onder meer de General aviation.
Ook interessant: eerste vlucht van de Supermarine Spitfire Mk.26B PH-PSF, een replica op negentig procent grootte van het origineel.

Bijzondere ontwikkeling: doorstart van de in 1994 (!) gecertificeerde AASI Jetcruzer 450 turboprop die dit keer als Jetcruzer 500 een elektromotor als aandrijving gaat krijgen.

Nieuwe vliegtuigen en helikopters: de hybride Tecnam P2010 (eerste vlucht), herintroductie Cessna C182T en de versnelde afbouw van de AirbusRapid And Cost-Effective Rotorcraft (RACER).

Militair nieuws: groen licht voor de ontwikkeling van de Eurodrone, opwaardering van de Franse Tiger aanvalshelikopter tot Tiger MkIII, versnelde ontwikkeling Amerikaanse Defiant X aanvalshelikopter, de tweemotorige elektromotor aangedreven Korea Aerospace Industries ‘Black Kite’ trainer en de Argentijnse IA-58 Fenix die de IA-58 Pucara opvolgde.

Op de ‘middenplaat’ en cover deze maand de Diamond Aircraft DA50 RG, het nieuwste en inmiddels uitstekend verkopende paradepaardje van deze Oostenrijkse fabrikant.

Opmerkelijk nieuws: Airbus gaat het eerste prototype van de A380 aanpassen om te kunnen dienen als vliegend testbed voor waterstofaandrijving.

In On The Job deze maand Manja Blok die van schoonheidsspecialiste opklom tot F-16 vlieger haar carrière daarna voortzette bij Transavia als captain van een Boeing 737-700/800.

Industrienieuws: met drie Airbus P2F vrachtvarianten maken de Elbe Flugzeug Werke een serieuze vuist tegen de Amerikaanse Boeing concurrentie.
In dit ombouwsegment wil ook Embraer een rol van betekenis gaan spelen met de E190 P2F en de E195 P2F.

Daarnaast mikt de Amerikaans nieuwkomer Natilus met drie varianten op de nog onontgonnen markt voor grote vrachtvliegtuigen zónder piloot.

Historische luchtvaart in deze editie: de Britse Supermarine Spiteful,de Russische Beriev MBR-2 en de bijzondere Lancia Lambda van Anthony Fokker.

Ongevalsanalyse: twee verschillende General Aviation ongevallen in ons land waarbij twee Nederlands geregistreerde vliegtuigen betrokken waren.

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig