Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 2-2022

In deze editie

We openen de februari-editie van Piloot en Vliegtuig met het (productie)afscheid van de Airbus A380-800. Na het afhalen van de 123e voor Emirates Airline bestemde superjumbo, zullen de assemblagelijnen in Toulouse definitief worden ontmanteld.


Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Bestel dit nummer nr. 2, 2022

Nederlands nieuws: De komst van de vier door de Koninklijke Luchtmacht onbemande MQ-9 Block 5 Reapers en de A320neo order van Air France KLM. 

Nieuwe vliegtuigen en helikopters deze maand: Cirrus 2022 G6 SR-series, de Zwitserse Lightiwing AC4-UL (600 kg certificatie), de Servische Utva Sova en de nieuwe CEAD-P01 turbopoptrainer (eerste vlucht). 

Ontwikkelingen: de mogelijkheden van synthetische brandstof (eSAF), de Archer Maker eVTOL (eerste vlucht) en de tweepersoons Airev Air One eVTOL uit Israël. 

Grote luchtvaart: Ombouw Saab 2000 turbopop tot freighter. 

Op de ‘middenplaat’ de Cirrus SR20 TRAC, een speciaal voor opleidingsdoeleinden ontwikkelde SR20 versie. Ander opleidingsnieuws: de HeliCentre Flight Academy op Lelystad Airport en de Belgische ASL Academy die nu ook met de Pipistrel Velis Electro gaat vliegen.  

In de rubriek On The Job deze maand Ruben Fürste die zo’n beetje van alle luchtvaartmarkten thuis is. 

Russisch nieuws: De (deel)certificatie van de Irkut MC-21-300, eerste vlucht van de (op)nieuw gebouwde Tupolev Tu-160M Blackjack, eerste vlucht Mi-171A3 off shore helikopter en de roll out van het voor Oekraïne bestemde Antonov An-178 transportvliegtuig. 

Historische luchtvaart in deze editie: Nederlandse luchtwachttorens tijdens de Koude Oorlog, DeHavilland DH104-Dove, de Poolse PZL I-22 Iryda straaltrainer en de eerste vlucht van de replica van de Junkers A50 Junior 

 Ongevalsanalyse: Luchtvaarongevallen jaaroverzicht 2021.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig