Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 12-2023

In deze editie

Ruim vier jaar geleden werd op AERO in Friedrichshafen een vliegtuig gepresenteerd dat sterk op de Comco Ikarus C42 leek. Verrassend genoeg bleek het niet om een aangepaste C42 te gaan, maar om een EASA-LSA product van Lightwing Aircraft uit Zwitserland. Hoogste tijd dus voor een testvlucht met deze AC4, die overduidelijk ontworpen is voor het ruige dagelijkse leven bij vliegclubs en vliegscholen.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Op Lelystad Airport (EHLE) is sinds een aantal jaar Zeusch Aviation actief. De operator voert met een groot aantal tweemotorige Beechcraft King Air-turboprops vluchten uit in binnen- en buitenland. Kenmerkend voor het overgrote deel van die vluchten is de inzet van de vliegtuigen in het kader van ‘het algemeen belang’. Zeusch verleent een veelkleurig palet aan diensten.

Europa heeft een jaar met verwoestende bosbranden achter de rug. Die woeden steeds vaker ook buiten de zomer en niet alleen in Zuid-Europa. Het betekent drukke tijden voor de Europese vloot blusvliegtuigen en helikopters. De capaciteit en de inzet van de middelen wordt in ‘Brussel’ bepaald via een speciaal daarvoor opgezet Europees blusprogramma.

Enrico Evers vliegt regelmatig tussen Nederland en Poreč in Kroatië. Hij doet dat met zijn HB-207 ALFA met de naam ‘Tweety’. De ene keer rechtstreeks, de andere keer met een stop op HB Hofkirchen (LOLH) in Oostenrijk. In een verslag voor Piloot en Vliegtuig beschrijft hij een van die vluchten waarop hij een stop maakt op Hofkirchen. Niet geheel toevallig de plek waar ‘Tweety’ ooit werd gebouwd.

Historie:
Na de Tweede Wereldoorlog zoekt Frankrijk een opvolger voor de Junkers Ju 52 en de Douglas C-47. De voorkeur gaat uit naar een nieuw vrachtvliegtuig van eigen bodem. In 1947 schrijft de Direction Technique Industrielle (DTI) een competitie uit, waar drie partijen aan deelnemen. Fabrikant SNCAN trekt aan het langste eind met de Nord 2500, een opvallend toestel met dubbele staart.

Incidentanalyse:
Eind 2022 rijdt een brandweerwagen tijdens een oefening op het vliegveld van de Peruaanse hoofdstad Lima de startbaan op. Precies op dat moment is een vliegtuig van LATAM aan de startaanloop bezig. Bij de daaropvolgende botsing raken wagen en vliegtuig vernield en komen twee brandweerlieden om. Piloot en Vliegtuig kijkt hoe dit volgens de Peruaanse luchtvaartonderzoeksraad kon gebeuren.

De online Piloot en Vliegtuig voor abonnees verschijnt uiterlijk maandag 4 december.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig