Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 12-2022

In deze editie

We openen de december-editie van Piloot en Vliegtuig met een kennismaking met de PC-12 NGX. Wat heeft deze nieuwste versie van de Zwitserse turboprop de piloot én passagier te bieden? Is het mogelijk om een toch al uiterst succesvol vliegtuig verder te verbeteren? We maken met de ‘NGX’ een rondje vanaf een vliegveld in Polen en gaan vervolgens opnieuw de lucht in voor een fotovlucht.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

In On The Job ontmoeten we Katrien Vercauteren uit België. In het dagelijks leven piloot en psychologe. Als piloot vloog ze op uiteenlopende toestellen: van de Fokker 50 tot aan de Boeing 747. Als geaccrediteerd klinisch luchtvaartpsycholoog behandelt ze piloten met mentale problemen. Een boeiende combinatie van professies.

In navolging van onze blik op de C919 in het oktobernummer, zoomen we nu in op de CR929. Dat zou het paradepaardje van een Chinees-Russische samenwerking op luchtvaartgebied moeten worden. Een heuse concurrent voor toestellen als de Boeing 787 en Airbus A350. Maar de vraag is of de Chinezen en Russen er samen uit komen.

Wie kent ze niet: de opstaande randen aan het uiteinde van een vliegtuigvleugel. Sharklets, blended winglets, split scimitar winglets of raked wingtips, hun bedenkers kozen voor klinkende namen. Ze helpen om wat extra brandstof te besparen. Een aspect van de luchtvaartbranche dat de laatste decennia steeds belangrijker is geworden.

Op de middenposter zien we dit keer een ‘oudje’: de Airbus A300B tijdens z’n eerste vlucht vijftig jaar geleden. Met de A300 reageerde de Europese luchtvaartsector gezamenlijk op de Amerikaanse dominantie. Uit de A300 kwam de A310 voort en dat tweetal baande de weg voor de latere A330 en A340.

Bij deze editie van Piloot en Vliegtuig is ook de middenposter van de november-editie separaat bijgevoegd. Door een vergissing in de drukkerij was de elektrisch aangedreven Eviation Alice in november namelijk op gewoon papier gedrukt. Dat zetten we recht door de vorige middenposter, nu wél op omslagpapier, als extra poster bij te sluiten.  

Piloot en Vliegtuig-fotograaf Cristian Schrik ontdekt dat het vliegtuig waarmee hij in 1986 met opa en oma in Denemarken een rondvlucht maakte, tegenwoordig in Nederland is gestationeerd. Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking met deze Cessna. En wat is er dan mooier om ook oma daarbij te betrekken? En dus bereidt Cristian, terwijl zijn oma van niets weet, een bijzondere vlucht ‘terug in de tijd’ voor.

Op woensdag 11 september 2019 verongelukt een klassieke Convair CV-440 vrachtvliegtuig tijdens de nadering van Toledo-Express Airport in Ohio, Verenigde Staten. Beide piloten komen om. Tot het laatste moment leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Wat ging er mis? Piloot en Vliegtuig duikt in het ongevalsrapport.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig