Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 11-2022

In deze editie

We openen de oktober-editie van Piloot en Vliegtuig met een vlucht in de Tecnam P-Mentor. Dit is eigenlijk een fors doorontwikkelde P2002 Sierra. Oo als je ze naast elkaar zet, zie je nauwelijks verschil. Toch zijn die er wel degelijk. Tecnam heeft zichzelf met de ‘Mentor’ trouwens een aantal goede lessen geleerd, zo merken we.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

In On The Job zegt commandant Marijn van Eijsden van de luchthavenbrandweer op Rotterdam-The Hague Airport: ‘ik heb echt dus helemaal niets met vliegtuigen’. Dat hoeft natuurlijk ook niet, zo lang hij maar weet hoe hij ze in geval van nood moet blussen. Daar oefent Marijn met zijn team dan ook veelvuldig op.

Als er één sector is waarin momenteel serieus werk wordt gemaakt van ‘vergroening’, dan is het de
luchtvaart wel. Dat zie je bij motorfabrikanten en vliegtuigbouwers, maar ook bij luchtvaartmaatschappijen en
leasemaatschappijen. We zoomen op een aantal ‘groene’ projecten in.

‘Groen’ zijn bijvoorbeeld de plannen van het Nederlandse Maeve, dat een 44-persoons elektrisch vliegtuig met acht propellors ontwikkeld. Het Zweedse Heart Aerospace was van plan een elektrische 19-zitter te bouwen, maar zoekt het op nadrukkelijk verzoek hogerop. Het bedrijf wil nu met de ES-30 – voor dertig passagiers – op de markt komen.

Op de middenposter zien we de eveneens elektrische Eviation Alice, die eind september voor het eerst vloog. Er is veel belangstellig voor de ‘Alice’, hoewel het toestel slechts ruimte biedt aan minder dan tien passagiers. Toch staat het vliegtuig symbool voor een nieuwe generatie schone vliegtuigen.

Uiteraard is er ook andacht voor het verleden: we blikken terug op de Breguet Alizé, die tientallen jaren in dienst was van de Franse marine. In 2000 werd het type daar voor het laatst ingezet. Verder: de Canadair CP-107 ‘Argus’ was een viermotorig maritiem patrouillevliegtuig, dat onder meer gebruikt werd voor het opsporen van duikboten.

Terug van weggeweest: het Nederlandse burgerluchtvaartregister. Jarenlang een maandelijkse rubriek in Piloot en Vliegtuig, maar de laatste tijd een beetje uit beeld. In dit nummer zetten we de inschrijvingen en doorhalingen van de eerste negen maanden van 2022 op een rij. Daarna komt er elk kwartaal een bijgewerkt overzicht.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig