Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 09-2023

In deze editie

We reizen naar het vliegveld van Konjice (LJSK) in Slovenië om te vliegen met de nieuwste versie van de Gogetair G750. Voor velen waarschijnlijk een onbekende vliegtuigfabrikant. Gogetair bouwt sinds 2011 met een klein team aan de G750 en hoopt de laatste versie van het vliegtuig nog dit jaar bij EASA te kunnen certificeren. Het toestel dat voor ons staat, straalt kwaliteit uit. De afwerking is zelfs fantastisch. Maar hoe vliegt deze Sloveen eigenlijk?

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

Oshkosh is een rustige provinciestad in de Amerikaanse staat Wisconsin. Rondom de stad zien we voornamelijk weilanden met melkvee en uitgestrekte maisvelden. In de winter is het hier koud en leeg. Maar eens per jaar, midden in de zomer, stroomt Oshkosh vol met honderdduizenden bezoekers voor het grootste luchtvaartevenement ter wereld: EAA’s AirVenture! Piloot en Vliegtuig vloog ernaar toe.

De Royal International Air Tattoo (RIAT) is de grootste militaire vliegshow ter wereld en wordt jaarlijks in het derde weekend van juli gehouden op de Royal Air Force-vliegbasis Fairford in Gloucesterhire in Engeland. Dit jaar vierde de RIAT haar vijftigjarig jubileum met twee thema’s, een editie waar ook Nederland goed was vertegenwoordigd.

Een toevallige ontmoeting met een fraai beschilderde Beechcraft A36 Bonanza in de hangar van Wings over Holland begin dit jaar, resulteerde in juni uiteindelijk in een fotosessie boven paleis Het Loo en de Veluwe. Die sessie bood voldoende materiaal voor de rubriek ‘In the picture’, met de mooiste foto van de Bonanza op de middenposter!

Historie:
Gedurende de eerste jaren na WOII herrijst de Franse luchtvaartindustrie uit de as. Maar de hele infrastructuur was in puin gelegd, en de Britten en Amerikanen bieden geen hulp aan. Ze waren immers niet van plan toe te laten dat Frankrijk een te duchten concurrent zou worden op de luchtvaartmarkt. En dus krijgen Franse fabrikanten opdracht een eigen bommenwerper te ontwikkelen.

Incidentanalyse:
In februari 2021 wil de eigenaar van een Dassault Falcon 900EX EASy met een andere passagier naar Kona International Airport op Hawaii vliegen. Aan boord bevinden zich twee piloten, een stewardess en de twee passagiers. De gezagvoerder van de Falcon 900 blijkt echter niet te beschikken over een typerating voor deze zakenjet. Sterker nog: hij heeft helemaal geen geldig vliegbrevet meer. Dat loopt niet goed af.

De online Piloot en Vliegtuig voor abonnees verschijnt uiterlijk maandag 4 september.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig