Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 05-2019

In deze editie

In de mei editie van Piloot en vliegtuig staan we onder meer stil bij het nieuwe Transavia Airline Pilot Program dat medio maart 2019 van start ging.

Daarnaast aandacht voor het  opmerkelijke succes van de Vliegkampen en Vliegweekenden voor jongeren en het honderd jarige bestaan van KLM, GKN Fokker en het, sinds kort ‘koninklijke’, Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).  Minder leuk nieuws deze maand: de door een modderstroom meegesleurde Pacific Aerospace 750XStol van de Nederlandse Stichting Lentera.

Het eerste shownieuws van 2019 is een feit met nieuw gepresenteerde modellen tijdens Sun ’n Fun waar in Lakeland naast ‘geen nieuws’ toch de Chippers SS, Lancair Barracuda en kort daarna Pipers nieuwe Pilot trainers werden voorgesteld. Ook in Friedrichshafen was het raak. De eerste showindrukken: onder meer de nieuwe  Tecnam P92 Echo Mk II, de wedergeboorte van de Diamond Aircraft DA50 die er nu ook gaat komen met intrekbaar landingsgestel en de introductie van de Belgische  Sonaca 200 Trainer Pro. We vliegen deze maand met de Shark Aero Shark tandemseater en maken melding van drie eerste vluchten: de door Sikorsky en Boeing ontwikkelde  SB>1 Defiant tiltrotor, de Poolse Flaris Lar-1 ‘very light personal jet’ en het nieuwe  tweemotorige Ilyushin Il-112B transportvliegtuig.  Tevens aandachtvoor de enorm goed in de markt liggende zakenjets van de Braziliaanse fabrikant Embraer en de eerste vlucht van de opmerkelijke Chinese Oxai M2 Skywave vanaf het water op het Dishui-meer in Shanghai.   Andere luchtvaartuigen: de Velocity Aircraft V-Twin, de Canadese BDC Aero Industries Puma,   ontwikkelingen bij het Franse Elixir Aircraft en de Amerikaanse eFLyer 294 van Bye Aerospace.

Ander nieuws:  de nu ook Amerikaans gecertificeerde Leonardo AW109 Trekker en de door Leonardo tot blusvliegtuig omgebouwde C-27J Spartan.  On the job: Stef de Wit die dagelijks een razendsnelle Gulfstream G650 zakenjet mag besturen.

Middenposter: de zeldzaam fraai gerestaureerde Vultee BT-13A van Stichting Vroege Vogels op Lelystad.

Uit de oude doos: de Russische Chizhevskii BOK 5, de door Jiro Horikoshi ontworpen Japanse Zero aanvalsjager en de Amerikaan Lee Lauderback die als ‘Mister Mustang; vlieguur 10.001 in een P-51 optekende.

Ongevalsanalyse: Op 31 juli 2018 verongelukt een ERJ-190 van het Mexicaanse Aeroméxico Connect Al snel wordt duidelijk dat een piloot-in-training die als observant meevliegt, tegen alle regels in de start heeft uitgevoerd.

 

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig