Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 02-2020

In deze editie

In de februari 2020 editie blikken we met de Koninklijke Luchtmacht vooruit naar de komst van de nieuwe onbemande MQ-9 Block Reapers die worden ondergebracht bij het 306 Squadron op de Vliegbasis Leeuwarden. Ander Nederlands nieuws: het Friese bedrijf Frisian Air dat met de Sling TSi een uitermate aantrekkelijke vierpersoons bouwkit in de aanbieding heeft die bovendien ook nog eens goed verkoopt. 

In deze editie tevens de laatste stand van zaken rond het vertraagde Boeing 777-9 project, de eerste vlucht van de Embraer E175-E2 en een bedrijfsbezoek aan de veelzijdige motorfabrikant PJSC Motor Sich uit Zaporizhia (Oekraïne). Daarnaast twee eerste vlucht jubielea (Antonov An-70 en An-148) en de eerste echte deklandingen van het HAL ‘Naval Tejas’ multi role gevechtsvliegtuig uit India.

Uiteraard speelde zich weer het nodige af op het gebied van ‘elektrisch’ vliegen. Dat bleek niet allen uit de eerste vlucht van een DHC-2 De Havilland Beaver met 750 pk sterke elektromotor. Ook automobielbedrijven als Toyota en Hyundai omarmen deze vorm van aandrijving met enorme investeringen terwijl de Aero Electric Aircraft Corp serieus werk maakt van de vierpersoons eFlyer 4.

Daarnaast aandacht voor de ‘wederopstanding’ van de eenmotorige Canadese E350 Expedition ‘outback’ Sports Utility Vehicule die tegenwoordig in Nieuw Zeeland bij de Pacific Aerospace Company wordt geproduceerd en het niet te onderschatten belang van goede vliegtuigbanden. Ook opmerkelijk: de twee wereldsnelheidsrecords die met een Swiss Excellence Aircraft Siren FG en een Risen RG werden gevestigd (waarbij de FG op de poster is geplaatst).  

Historische luchtvaart deze maand: een van de laatste grote vliegboten van de U.S. Navy, de Convair Tradewind en de van de Duitse Junkers Ju 287 afgeleide Russische OKB-1 EF 140.

We sluiten deze editie af met het luchtvaartongevallen overzicht 2019 waarin te lezen valt dat bij twintig ongelukken met verkeersvliegtuigen vorig jaar 283 doden te betreuren vielen.

Meer informatie over een abonnement op Piloot en Vliegtuig Magazine

Bestel dit nummer van Piloot en Vliegtuig Magazine (nr. 02-2020 – februari nummer)

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig