Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 01-2023

In deze editie

We openen de eerste editie van Piloot en Vliegtuig in 2023 met twee artikelen over nieuwe generatie vliegtuigen. Eind 2022 waren we aanwezig bij een presentatie van Airbus over het ZEROe-waterstofvliegtuig. De ‘machinekamer’ waar Airbus de technologie in test is nu nog zo groot als een flinke huiskamer. Past dat straks allemaal in een vliegtuig? We kijken ook naar de ‘Energia’ van fabrikant Embraer.

Neem een abonnement op Piloot en Vliegtuig

In On The Job doen we het deze maand net even een beetje anders. Geen externe professional uit het werkveld, we blijven een keer dichtbij het eigen magazine. De oude en nieuwe hoofdredacteur van Piloot en Vliegtuig spreken elkaar over opvallende ontwikkelingen die ze de laatste jaren in de luchtvaartsector hebben waargenomen én die ze verwachten voor de komende tien jaar.

In een extra editie van incident- en ongevalsanalyse zoomen we in op enkele rapportages van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over bijna-botsingen. Van deze ‘airproxes’, een samenvoeging van ‘air’ en ‘proximity’ (nabijheid), vonden er drie plaats boven zweefvliegvelden en één in het circuitgebied van Teuge. Welke lessen kunnen we uit deze incidenten trekken?

Onder de erkende Nederlandse vliegopleidingen neemt de door Dirk Evers en Marije Vermeulen geleide SKY academy een bijzondere plek in. Studenten van deze vliegschool brengen een deel van hun praktijkopleiding door in Frankrijk. Daarnaast kunnen ze het opleidingsheft deels zelf in handen nemen. Dat scheelt niet alleen tijd, maar is ook financieel uitermate aantrekkelijk.

Op de middenposter (en op de cover!) zien we dit keer de Leonardo AW189. De Nederlandse Kustwacht beschikt sinds kort over twee van deze Italiaanse helikopters. Ze worden inclusief bemanning gehuurd van helikopterspecialist Bristow uit Groot-Brittannië. Een van de AW189’s krijgt Den Helder Airport als uitvalsbasis, de ander opereert vanaf vliegveld Midden Zeeland.

De roll out van het eerste prototype van de lang verwachte nieuwe B-21 ‘long-range, highly survivable, penetrating strike stealth bomber’ heeft op 2 december 2022 plaatsgevonden. Er zijn bij Northrop Grumman momenteel zes prototypes van de B-21 in aanbouw. De fabrikant mikt op een eerste vlucht in 2023. Het toestel moet op termijn de B-52 Stratofortress en de Rockwell B-1B Lancer vervangen.

Een van de historische vliegtuigen die in dit januari-nummer aan bod komt, is de D.H.34. De meeste toestellen die na de Eerste Wereldoorlog gebruikt werden voor passagiers- en vrachtvervoer, waren oorspronkelijk ontworpen voor militaire doeleinden. De D.H.29 en D.H 34 van de Engelse ontwerper Geoffrey De Havilland waren op de tekentafel al verkeersvliegtuigen.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig