Edities

Piloot en Vliegtuig Editie 01-2020

In deze editie

In de januari editie van Piloot en Vliegtuig van Piloot en Vliegtuig een bonte aaneenschakeling van luchtvaartonderwerpen waaronder het verslag van een testvlucht met de verrassende Spacek/SDplanes SD-2 Sportmaster. Deze SD-2 is zowel ready to fly en als bouwkit verkrijgbaar. Omdat bij bouwkits in de regel nog een motor moet worden aangeschaft, wordt daarin in een aparte bijdrage aandacht aan besteed in deze editie.  

Uiteraard ook aandacht voor opmerkelijk nieuws: de Beaver ePlane van het Canadese Harbour Air, het Airbus ello’fly project waarbij vliegtuigen in file gaan vliegen en Japanse vliegende auto’s. Van geheel andere grootte orde: de Nederlandse achterban van Mission Aviation Fellowship die twee miljoen Euro bij elkaar sprokkelde voor de aankoop van een Cessna C208 Caravan.

Nieuwe vliegtuigen: het KF-X gevechtsvliegtuig van Korea Aerospace Industries, de Franse (voorheen Dynaero) SE Aviation MCR4S 915iS en de eveneens Rotax aangedreven Chinese Haoxiang Technology DL-2L. Ook de nieuwe Air Race E die in 2020 van start gaat, wordt voor het voetlicht gehaald. 

In deze editie wordt Boeing meerdere malen voor het voetlicht gehaald met onder meer de roll out van de MAX 10, orders voor de 737 MAX 8 tijdens de Dubai Air Show 2019 (onderdeel van een uitgebreid beursverslag), de 777 ecoDemonstrator en de 747 die in januari 2020 precies vijftig jaar passagiers vervoerde. Inmiddels zijn er meer dan 1554 toestellen gebouwd, maar er gingen ook 27 toestellen verloren bij dodelijke ongevallen.

Ander opvallend nieuws: de flitsende ‘doorstart’ van de De Havilland Aircraft of Canada Dash8-400 (ook op de poster) en diens verre voorloper, de DHC-1 Chipmunck. Andere onderwerpen uit de ‘oude doos’: de Clement Ader replica, het Noorse Honningstad C5 Polar ambulance-vliegtuig, de geheel metalen Budd C-93 RB-1 Conestoga freighter, de Heinkel He 119 bommenwerper en de Britse Silver Spitfire die een tocht om de wereld voltooide.

Meer informatie over een abonnement op Piloot en Vliegtuig Magazine

Bestel dit nummer van Piloot en Vliegtuig Magazine (nr. 01-2020 – januari nummer)

 

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig