Nieuws

SAO JOSE DOS CAMPOS – De Braziliaanse fabrikant Embraer maakt zich op voor de eerste vlucht van de eerste tot E-Jet Passenger to Freight (P2F) omgebouwde E190. Het toestel is inmiddels in Embraer’s testkleuren gespoten nadat het aanbrengen van de grote vrachtdeur en het aanpassen van de cabine was afgerond. De E-Jet arriveerde eind februari 2023 bij de fabriek en zal na ombouw en certificatie worden verhuurd aan de in Kenia gevestigde luchtvaartmaatschappij Astral Aviation.

NAC formaliseerde eind oktober 2022 een in mei 2022 getekende principeovereenkomst met Embraer voor het laten ombouwen van tien E190/E195 regionale verkeersvliegtuigen tot E-Jet Passenger to Freight (P2F)variant. Deze toestellen komen NACs eigen portfolio en moeten vanaf 2024 geleverd worden.

Embraer kondigde in maart 2022 het nieuwe ombouwprogramma aan. De vliegtuigen worden bij Embraer in Brazilië omgebouwd waarbij een voorste vrachtdeur op het hoofddek zal worden aangebracht. Ook zal na vloerversterking een vrachtafhandelingssysteem worden ingebouwd evenals een Rigid Cargo Barrier (RCB) – 9G Barrier met toegangsdeur, Daarnaast wordt een rookdetectiesysteem in het vrachtruim ingebouwd inclusief klasse E brandblussers en voorzieningen worden aangebracht voor transport van gevaarlijke stoffen. De E190F krijgt een laadvermogen van 10.700 kg; in een E195F kan tot 12.300 kg vracht mee.

Volgens Embraer zullen E-Jet P2F-conversies vijftig procent meer volumecapaciteit hebben, drie keer het bereik van turboprops en tot dertig procent lagere bedrijfskosten dan narrow bodies.  De Embraers moeten daarbij het bestaande gat gaan opvullen tussen enerzijds de kleinere ATR 72 turboprops en anderzijds de grotere Boeing 737-300SF.

Behalve Nordic Aviation Capital (NAC) heeft Embraer een tweede, niet nader genoemde, klant weten te strikken die als eerste definitief tekende voor tien E190/E195 E-Jet Passenger to Freight (P2F)varianten. Embraer een de Chinese Lanzhou Aviation Industry Development Group ondertekenden tijdens de Paris International Air Show 2023 en Letter of Agreement (LoA) voor de aankoop twintig E190F en E195F P2F vrachtvliegtuigen.