Nieuws

LUIK – De Belgische ASL Group en het Duitse Vaeridion hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om nog dit decennium met ‘microliners’ commerciële elektrische vluchten op batterijtechnologie te realiseren.

Het is de bedoeling om ASL’s operationele ervaring, netwerk en kennis te combineren met de technologie, vliegtuigontwerpkennis en analysetools van Vaeridion. De ASL Group wil voorop lopen in duurzame luchtvaartontwikkelingen en ziet samenwerking met Vaeridion daarin als een bijdrage om elektrisch vliegen mogelijk te maken.

De samenwerking is bedoeld om synergiën te creëren tussen de fabrikant en de mogelijke toekomstige exploitant van batterij elektrische microliners. De voorzienbare marktomvang voor zogenoemde ‘eCTOL-vliegtuigen’ zal variëren van 5.000 tot 10.000 vliegtuigen in 2040.

Het Duitse bedrijf uit München sloot in juni 2023 ook een contact met Saluqi B.V. uit Helmond voor de ontwikkeling van elektrische aandrijvingen voor een vliegtuigaandrijfsysteem dat voldoet aan de prestatie-eisen voor toepassing in eCTOL-vliegtuigen. Gemikt wordt op elektromotor aangedreven vliegtuigen met een bereik van 500 km die al voor 2030 op de markt moet komen en plek gaat bieden aan negen passagiers.

De Belgische zakenjet operator beheert momenteel bijna vijftig vliegtuigen die worden ingezet voor onder meer zakelijke vluchten, charters en relaisvluchten. Ook werd een vaste bestelling geplaatst voor in eerste instantie zes Lilium Jet eVTOLs.