Nieuws

LINKOPING  – Saab heeft een eerste testvlucht uitgevoerd met een vierde GlobalEye ‘ Swing Role Surveillance System’  verkenningsvliegtuig.

Het Zweedse concern sleepte tijdens de Dubai Air Show in november 2015 een order in de wacht  voor twee verkenningsvliegtuigen die bestemd zijn voor de luchtmacht van VAE.  In 2017 werd een derde toestel van dit type besteld.  Tijdens de Dubai Airshow 2019 tekenden de VAE bij Saab voor nog eens twee extra GlobalEyes, gevolgd door nog eens twee in januari 2021.

De eerste Saab GlobalEye ‘ Swing Role Surveillance System’  werd op 29 april 2020 aan de VAE geleverd. Dat toestel voltooide op 14 maart 2018 een eerste 1:46 uur durende testvlucht. Voorafgaand aan deze vlucht werden de boordsystemen meerdere dagen op de grond getest.

Op 3 januari 2019 volgde het tweede toestel dat toen een 2:54 uur durende eerste vlucht voltooide en in september 2020 werd overgedragen.

Het  derde toestel vloog  in augustus 2019 voor het eerst en werd eind februari 2021 geleverd.

In 2022 bestelde ook Zweden twee GlobalEyes terwijl een delegatie van de NAVO in februari 2023 ook haar oor te luister legde bij de Zweedse fabrikant.

De vliegtuigen zijn van het (zakenjet)type Bombardier Global 6000. Deze  worden bij Saab uitgerust met het door hen ontwikkelde Swing-Role Surveillance System (SRSS) systeem. Onderdeel van dit SRSS is tevens het door Saab ontwikkelde Erieye ER Airborne Early Warning & Control System (AEW&CS) en de  door Leonardo gebouwde Seaspray 7500E maritieme radar.

Het toestel wordt inmiddels ook aangeboden aan Finland als daar voor de Saab Gripen wordt gekozen.

Zakenjetfabrikant Bombardier  vloog inmiddels een vijfde Global 6000 zakenjet over  naar Linkoping. Het bij Flying Colours ingerichte toestel zal  in Zweden worden omgebouwd tot GlobalEye ‘ Swing Role Surveillance Systems’  en is het vijfde door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bestelde toestel van dit type waarvan er inmiddels drie zijn geleverd.

De derde GlobalEye werd in februari 2021 geleverd.

Saab
Roll out februari 2018.


Eerste vlucht op 14 maart 2018.

Prototype 2, eerste vlucht 3 januari 2019.