Nieuws

STOCKHOLM – Saab heeft de Gripen E aangeboden aan Finland als ideale kandidaat voor het Finse HX programma. Daarbinnen wordt gezocht naar 64 gevechtsvliegtuigen.

Saab reageerde daarop al in januari 2019 met een aanbod voor 52 Gripen E eenzitters en twaalf tweepersoons Gripen F varianten. Dat aanbod werd later uitgebreid met twee Global Eye Airborne Early Warning and Control (AEW&C) vliegtuigen.

Saab biedt de gevechtsvliegtuigen en beide AEW&Cs niet alleen aan met een uitgebreid wapen- en sensorpakket, maar ook met de nodige ondersteunende apparatuur en aanvullende diensten. Daarnaast kan de Finse industrie compensatieorders tegemoet zienl

De Finse overheid neemt in dat jaar een besluit welke fabrikant de nieuwe gevechtsvliegtuigen mag leveren.

1 reactie op “Bij aankoop van Gripens, Global Eyes ‘cadeau’

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    Dat wordt nog eens voordelig “shoppen”, “Tack, tack” dankjewel zouden ze in Zweden moeten zeggen als ze de Finse order hopelijk krijgen en de Gripen is best een mooi vliegtuig om te zien beter nog dan de lompe F 35, maar smaken verschillen misschien. Voor ondersteuning en onderdelen leverantie is het misschien makkelijk om “bij de buren” te gaan winkelen als ik een Finse minister van Defensie was, “let’s wait”…