Nieuws

CAPUA – De Spaanse FlyBy Academy heeft bij Tecnam twee eenmotorige P-Mentor trainingsvliegtuigen besteld. De vliegopleider heeft op Burgos een vloot van vijftien lestoestellen waaronder ook de Tecnam P2022JF (3) en de tweemotorige P2006T (3). FlyBy is de vierde opleider die met de P-Mentor zal gaan trainen.

Tecnam introduceerde de nieuwe trainingsvariant begin april 2022. Met de CS-23 gecertificeerde P-Mentor is zowel PPL-, IR- als UPRT-training mogelijk.

Bij de P-Mentor is sprake van een nieuw ontworpen vleugel met een taps toelopende vorm met een laminair stromingsprofiel. Het geheel is opgebouwd uit een materiaal mix van koolstofvezel composieten (voorrand vleugel) en aluminium (vleugelbox, vleugelligger en beplating)

Het toestel wordt aangedreven door een volgens de fabrikant extreem zuinige en emissiearme Rotax 912iSc die een motorvermogen van 100 pk koppelt aan een MT propeller (constant speed). Daarmee wordt een kruissnelheid van 117 kts (217 km/h) mogelijk bij een vliegbereik van 730 nm (1.352 km) dankzij een brandstofconsumptie van 14 l/h en en tankinhoud van 130 l.

In de cockpit it kan een Garmin G3X touch worden aangetroffen, een Garmin GI275 als back-upinstrument, een GFC500 autopilot en meerdere configuraties om PBN/RNAV training mogelijk te maken. Optioneel verkrijgbaar zijn een BRS ballistische reddingsparachute en Simulated Retractable Gear Control waarmee de werking van een intrekbaar landingsgestel wordt gesimuleerd.