Nieuws

MOSKOU – Het Russische staatsconglomeraat Rostec heeft tijdens de Dubai Air Show 2021 niet alleen de nieuwe Sukhoi Su-75 Checkmate tentoongesteld, maar ook een onbemande versie geintroduceerd.

Het tijdens de MAKS 2021 in Moskou geïntroduceerde eenmotorige toestel wordt omschreven als een licht jachtvliegtuig van de vijfde generatie. De Checkmate moet snelheden gaan optekenen van Mach 1.8-2 bij een vliegbereik van ongeveer 3.000 km. Daarnaast kan het een wapenlast tornen van 7.400 kg.

Voor de aandrijving wordt gesproken over ‘Product 30’, een nieuwe bij NPO Saturn ontwikkelde 168 kN sterke turbofan met naverbrander en mogelijk ook als krachtbron voor de Sukhoi Su-57 gaat dienst doen.

Dankzij ‘open architectuur’ is de Checkmate volgens Sukhoi ook in te zetten als onbemande drone. Volgens Rostec gaat een Checkmate niet meer dan dertig miljoen dollar kosten, tegen ruim 84 miljoen die voor een F-35 Lightning II in rekening wordt gebracht.

1 reactie op “Video” Rostec introduceert onbemande variant Su-75 Checkmate

  1. Mindert schreef:

    Moet dat niet SU-75 ipv SU-57 zijn?