Nieuws

MOSKOU – Tijdens de eerste dag van de Russische ‘Aviasalon MAKS 2021’ die van 20 tot en met 25 juli in de omgeving van Moskou wordt houden, is door Sukhoi de mock up een nieuw gevechtsvliegtuig gepresenteerd dat als Checkmate wordt aangeduid en al over twee jaar moet vliegen.

Het eenmotorige toestel daarbij wordt omschreven als een licht jachtvliegtuig van de vijfde generatie. Het moet snelheden gaan optekenen van Mach 1.8-2 bij een vliegbereik van ongeveer 3.000 km. Daarnaast kan het een wapenlast tornen van 7.400 kg.

Voor de aandrijving wordt gesproken over ‘Product 30’, een nieuwe bij NPO Saturn ontwikkelde 168 kN sterke turbofan met naverbrander en mogelijk ook als krachtbron voor de Sukhoi Su-57 gaat dienst doen.

Dankzij ‘open architectuur’ is de Checkmate volgens Sukhoi ook in te zetten als onbemande drone.

Volgens de United Aircraft Corporation bestaat er een markt voor mogelijk 300 toestellen,waarbij ook nadrukkelijk naar het buitenland wordt gekeken voor mogelijke exportopdrachten. De Checkmate moet in 2026 operationeel inzetbaar zijn.

Op social media waren de eerste beelden al opgedoken van het nieuwe gevechtsvliegtuig.

Meer informatie volgt.