Nieuws

LEEUWARDEN – Woensdag (1 september) is voor het eerst een MQ-9 het Nederlandse luchtruim binnengevlogen. Het betrof hier een eigen MQ-9B SeaGuardian Remotely Piloted Aircraft (RPA) van de Amerikaanse fabrikant General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI).

Het toestel werd door piloten op RAF Waddington op afstand bestuurd en over de Noordzee gevlogen waarna het onder begeleiding van de militaire luchtverkeersleiding twee keer Vliegbasis Leeuwarden naderde.

Bij de vlucht werd onder meer de speciaal voor het toestel ontworpen aankomst- en vertrekprocedure getest. Dit verliep volgens de luchtmacht allemaal naar wens.

De Koninklijke Luchtmacht hoopt eind dit jaar de eerste van vier eigen Reapesr te kunnen begroeten. Begin juli werd bij GA-ASI het eerste voor Nederland bestemde vliegtuig uitgerold. Deze Reaper wordt momenteel uitgebreid getest. 306 Squadron is naar verwachting medio 2023 in staat om volledig met de MQ-9 te opereren.

Deze civiele MQ9, afkomstig uit RAFMB Waddington oefende de benadering op de landingsbaan van vliegbasis Leeuwarden. (Foto Mediacentrum Defensie).