Nieuws

WASHINGTON – Bij General Atomics Aeronautical Systems heeft woensdag (7 juli)  de roll out plaats gevonden van de eerste van  vier door Nederland bestelde MQ-9 Block 5 Reaper verkenningsvliegtuigen.

Met de bouw ervan is 123 miljoen dollar gemoeid; de vier toestellen moet op 31 december 2021 geleverd zijn,

De   in juli 2018 aangekondigde order moest  in 2021 leiden tot de komst van de toestellen naar Leeuwarden. Een exportverzoek daartoe was al in februari 2015 door de Amerikaanse senaat goedgekeurd.

De vier Reapers zullen worden geleverd met evenveel mobiele grondstations voor besturing op afstand, zes Honeywell TPE331-10T turbopropmotoren (inclusief twee reserve) en een groot aantal missie- en radiosystemen.

Daarnaast zal voor een periode van drie jaar gedurende 3.400 vlieguren ondersteuning worden verleend bij de training van personeel en onderhoud van de onbemande vliegtuigen.

Nederland gaat de Reapers nationaal inzetten voor Intelligence, Surveillance, & Reconnaissance (ISR) taken. Ook kunnen de vliegtuigen worden ingezet onder de vlaggen van de NATO of de Verenigde Naties. De toestellen kunnen tot 27 uur onafgebroken vliegen bij een kruissnelheid van 240 kts (445 km/h) op FL500 (15.240 m). Daarbij kan een lading van 1.750 kg worden meegenomen (waarvan 1.360 kg aan externe ophangpunten onder de vleugels).

De Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron dat  gaat opereren vanaf Vliegbasis Leeuwarden. De eerste twee Nederlandse MQ-9 bemanningen van de Koninklijke Luchtmacht vlogen op  16 januari 2019  gelijktijdig in de VS  met het onbemande toestel.

Vlnr: GA-ASI CEO Linden Blue, viceadmiraal Arie Jan De Waard, luitenant-generaal Dennis Luyt, en GA-ASI directeur David Alexander.