Nieuws

SION – Het Zwitserse bedrijf H55 heeft omgerekend 18,5 miljoen Euro binnengehaald van drie investeerders. Daardoor kan de onderneming werk gaan maken van de plannen om vanaf 2022 gecertificeerde elektrische aandrijfsystemen te gaan leveren aan vliegtuigfabrikanten.

Eerder dit jaar kon H55 al rekenen op financiële ondersteuning van onder meer het Zwitserse kanton Valais bij het realiseren van onderzoeks-, productie- en testfacilteiten op het Energypolis Innovation Park.

H55 kwam in juni 2019 in het nieuws na de introductie van de bij BRM Aero ontwikkelde Bristel Energic, een tweepersoons elektromotor aangedreven vliegtuig. Dat toestel wordt aangeboden als traininningsvliegtuig voor vliegscholen en zal in alle facetten (onder meer aandrijving, motormanagement en pilot interface) in nauwe samenwerking met de Zwitserse luchtvaartautoriteiten conform de European Aviation Safety Agency (EASA) CS 23 regelgeving worden gecertificeerd. Op termijn worden ook aandrijfsystemen voor grotere vliegtuigen (4-6 personen) voorzien.

De Bristell Energic heeft een vliegduur van 1,5 uur waardoor er 45-60 minuten mee gevlogen zal kunnen worden (de nodige reserves in acht nemend). De elektromotor levert maximaal 90 kW (122,5 pk) en 65 kW (88 pk) continu. De accu’s hebben een capaciteit van 50 kWh en kunnen binnen een uur worden opgeladen. Volgens H55 bedragen de energiekosten zo’n zeven dollar per vlieguur.

Volgens de BRM Aero oprichter Milan Bristell bestaat in de trainingsmarkt behoefte aan zwaardere vliegtuigen met een MTOW van 750 kg waarbij de Energic in deze behoefte kan voorzien omdat deze een MTOW heeft van 850 kg en een nuttige lading van 200 kg. Het toestel kan 900 ft/min (274 m/min) klimmen

H55 is een spin off van het Solar Impulse project. Het bedrijf werd in 2017 opgericht door André Borschberg, Sébastien Demont en Gregory Blatt die allen bij de recordpoging van de Solar Impulse 2 betrokken waren.

Foto ©H55+Anna+Pizzolante
Foto © H55-Florian+Bloesch
Foto: ©H55_AnnaPizzolante
Foto ©H55_AnnaPizzolante