Nieuws

KAZAN – Het tweede gemoderniseerde prototype van de Tupolev Tu-22M3M Backfire heeft tijdens de vierde en vijfde testvlucht voor het eerst supersonisch gevlogen. Het toestel voltooide op 20 maart 2020 een eerste testvlucht uitgevoerd bij de fabriek in Kazan.

Tekst gaat verder onder de video.

Het eerste prototype voltooide op  28 december 2018 een eerste vlucht. Op videobeelden is te zien dat de Backfire onder marginale weersomstandigheden begint aan een 37 minuten durende vlucht waarbij een hoogte wordt bereikt van 1500 m. Eind oktober 2019 waren met het toestel achttien testvluchten uitgevoerd.

Het toestel werd in  augustus 2018 voor het eerst aan pers en  en publiek getoond bij de Kazan Aircraft Production Organization (KAPO).

De fabrikant had na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nog meerdere rompen en onderdelen van deze strategische ‘swept wing’ bommenwerper op voorraad. Een aantal daarvan wordt nu opgebouwd tot prototype met onder meer de laatste generatie digitale avionica die overeenkomt met die van de in november 2017 getoonde Tu-160M2.

Ook krijgen de M3 varianten moderne navigatie-apparatuur, beveiligde datalink mogelijkheden, geavanceerde SPV-24-22 doelaanwijssystemen en ‘kunstmatige intelligentie’ voor het voeren van elektronische oorlogsvoering. Mogelijk dat ook de NK-32-02 turbofans uit de Tu-160M2 worden ingebouwd.

De gemoderniseerde vliegtuigen worden tevens voorbereid op het afvuren van de hyperonische Kinzhal raket en het Kh-32 ‘aero-ballistische’ wapensysteem.

Bij de fabriek in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tatarstan zijn sinds 1977 meer dan 500 Tu-22M Backfire bommenwerpers gebouwd waaronder 270 M3 varianten. Daarvan zijn er ruwweg zestig nog luchtwaardig. Er  zullen dertig Tu-22s op de M3M standaard worden gebracht. Deze moeten rond 2021 in dienst komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.