Nieuws


ARLINGTON – Het Amerikaanse bedrijf JetZero heeft een contract van de Amerikaanse luchtmacht op zak met een waarde van 235 miljoen dollar. Voordat geld mag JetZero de komende vier jaar een vliegende Blended Wing Body (BWB) demonstrator ontwikkelen die in 2027 moet vliegen.

De demonstrator van JetZero wordt de eerste in een voorgestelde familie van BWB-vliegtuigen waarbij gebruik wordt gemaakt van huidige motoren en systemen. Het bedrijf gaat bij de ontwikkeling ervan samenwerken met Northrop Grumman en Scaled Composites die uitgebreide ervaring hebben met geavanceerde vliegtuigontwerpen en de fabricage en integratie van missiesystemen.

Daarnaast zijn Pratt & Whitney GTF-motoren geselecteerd om de demonstrator mee aan te drijven. Het Amerikaanse bedrijf Gatorworks wordt ingeschakeld voor het integreren van het voortstuwingssysteem in de demonstrator.

Het BWB-concept dat al drie decennia door NASA en anderen wordt bestudeerd, leent zich volgens JetZero uitstekend om in de toekomst om te worden omgebouwd naar waterstofaandrijving, wat een CO2-uitstoot van nul zou opleveren.

Foto’s: JetZero/USAF.

Het Z-5 tanker concept.