Nieuws

WIENER NEUSTADT – De in januari 2022 aangekondigde Pratt & Whitney Canada PT6A-25C turboprop aangedreven Diamond Dart 750 heeft maandag (12 juni) voor het eerst gevlogen.

De eerste vlucht werd uitgevoerd door Diamond’s Head of Flight Test Sören Pedersen en Senior Test Pilot Niko Daroussis, Gedurende duurde dertig minuten werden  alle basismanoeuvres, inclusief prestatie- en afhandelingscontroles uitgevoerd. Het vliegtuig en alle geteste parameters voldeden of overtroffen volgens beide piloten alle verwachtingen.

De als Dart 550  gepresenteerde versie is de civiele variant van de Dart 450 die in mei 2016 voor het eerst vloog. In tegenstelling tot dat toestel was de nieuwe varint uitgerust met een 550 pk sterke General Electric GE H75-100 turboprop die een vijfbladige MT composietpropeller aandreef. De aandrijf- en propellercontrole verliep hierbij langs elektronische weg met een zogenoemd EEPC systeem.  Het toestel voltooide op 3 mei 2018 haar eerste vlucht.

In de cockpit kunnen naast Gramin G3000 avionica  twee Martin Baker MK 16 schietstoelen worden aangetroffen. Diamond spreekt over een MTOW van 2.400 kg en een leeggewicht van 1.600 kg. Er wordt nu een reissnelheid van 265 kts  (491 km/h) voorzien. Bij minimale vliegsnelheid kan  meer dan vijf uur onafgebroken worden gevlogen.

De in 2024 EASA te certificeren +6/-4G aerobatic trainer komt in verschillende versies beschikbaar. Diamond biedt voor het model  een DART Basic Training Solution waarin naast het toestel ook een DART FNPT II Simulator en  DART CBT (Computer Based Training) worden aangeboden.

De eerste vlucht met de Dart 750 duurde dertig minuten.

 


Diamond Aircraft toonde de Dart 550 voor het eerst  tijdens de Farnborough Airshow 2018.