Nieuws

LONDEN – De vijfpersoons VX4-eVTOL van Vertical Aerospace wordt niet eerder dan eind 2026 gecertificeerd. Het bedrijf mikte tot nu toe op 2025. In een brief aan zijn aandeelhouders meldt het bedrijf dat het certificatieproces langer duurt dan verwacht.

De Britse bouwer geeft in de brief aan dat het lastig is om jaren van te voren een precies moment aan te wijzen waarop het product kan worden ingezet. Het genoemde jaartal van 2025 is bij nader inzien te positief gesteld, schrijft CEO Stephen Fitzpatrick.

Vertical Aerospace werkt voor de certificatie van de VX4 samen met de luchtvaartautoriteiten van het Verenigd Koninkrijk, de VS, Europa en Japen. Het feit dat het om vier verschillende toezichthouders gaat, in combinatie met nieuwe technologie, zorgt volgens Vertical Aerospace voor oponthoud. Fitzpatrick stelt dat andere spelers in de sector met vergelijkbare problemen te maken hebben en dat de wereldwijde introductie van eVTOL’s daardoor zal opschuiven.

De onderneming heeft voor meer dan vijf miljard dollar aan orders en toezeggingen op zak. In het eerste kwartaal van 2023 kwam het nettoverlies uit op 23 miljoen Britse pond. Met dat verlies werd al rekening gehouden. Op de beurs van New York kelderde het aandeel Vertical Aerospace met ruim zeven procent.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.